Jak wino ogranicza uszkodzenia po udarze
23 kwietnia 2010, 10:16Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa zidentyfikowali mechanizm, za pomocą którego czerwone wino chroni mózg przed uszkodzeniami powodowanymi przez udar.
Na średniowiecznej Sycylii muzułmanie produkowali wino
24 lutego 2021, 12:22Naukowcy z brytyjskiego University of York informują, że w sycylijskich amforach z IX-XI wieku znaleźli związki chemiczne pochodzące w winogron, co wyraźnie wskazuje na miejscową produkcję wina. Odkrycie jest o tyle interesujące, że we wspomnianym okresie Sycylia była zajęta przez muzułmanów.
Ta sama winnica, lecz kadź kadzi nierówna...
31 grudnia 2012, 13:47Znajomość rocznika czy winnicy nie gwarantuje wyboru dobrego trunku. Na poszczególnych winoroślach mogą bowiem bytować różne mikroorganizmy, co wpływa nie tylko na jakość owoców przed zbiorem, ale i na proces fermentacji.
Dieta śródziemnomorska zabezpiecza przed astmą
6 kwietnia 2007, 08:52Dieta obfitująca w owoce, warzywa i orzechy zapobiega rozwojowi dziecięcych alergii wziewnych i astmy.
Plebiscyt na Europejskie Drzewo Roku wygrał dąb z Węgier
26 kwietnia 2016, 06:43W ostatnim plebiscycie Europejskie Drzewo Roku zwyciężył kandydat z Węgier - dąb z miejscowości Bátaszék. Zdobywając 72.653 głosy (w sumie oddano ich ponad 230 tysięcy), pokonał 14 innych drzew.
Owoc owocowi nierówny
5 maja 2010, 11:34Eksperymenty pokazały, że dzieci zjadają niemal 2-krotnie więcej owoców, jeśli poda się je w atrakcyjny i zabawny sposób.
Biedronki azjatyckie w domu. Czy jest się czego obawiać?
29 października 2023, 11:25Od kilkunastu lat jesienią możemy spotkać się się mediach i internecie z doniesieniami o inwazji biedronek na domy i mieszkania. Jednak nie naszych, lubianych biedronek, ale biedronki azjatyckiej (Harmonia axyridis), zwanej czasem arlekinem. Dla niektórych to poważny problem, gdyż H. axyridis może naprawdę tłumnie zawitać do miejsc, w których mieszkamy. Może być to nieco nieprzyjemne, wiązać się z niewielkimi szkodami, jednak biedronki nie są groźne, a problem szybko sam się rozwiązuje. Do następnej jesieni.
Winogrona ograniczają szkody wyrządzane przez zespół metaboliczny
23 kwietnia 2013, 06:23Spożycie winogron chroni przed uszkodzeniem narządów w przebiegu zespołu metabolicznego.
Antyutleniacz antyutleniaczowi nierówny
29 czerwca 2007, 13:23O antyutleniaczach i ich właściwościach, w tym o walce ze starzeniem się, mówi się od kilku lat bardzo dużo. Tak naprawdę niewiele jednak wiadomo, jak zachowują się one we wnętrzu ludzkiego organizmu. Specjaliści ds. żywienia z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa postanowili więc zbadać tę kwestię. Z wynikami ich dociekań można się zapoznać w aktualnym wydaniu pisma Journal of the American College of Nutrition.
Już wiadomo, dzięki któremu genowi marchewki są pomarańczowe
10 maja 2016, 09:30Naukowcy odkryli gen warunkujący gromadzenie w korzeniu marchwi karotenoidów, czyli barwników nadających mu piękny pomarańczowy kolor.